حادثه 24 - روسای کانونهای وکلای دادگستری و اتحادیه سراسری کانونهای وکلا در اجلاس فوق العاده با صدور بیانیه ای از ر ئیس قوه قضائیه، بازنگری سریع در تبصره ماده ۴۸ قانون آئین دادرسی کیفری و اتخاذ سیاست نسبت به نحوه فعالیت مرکز امور مشاوران قوه قضائیه را درخواست کردند.
اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران (اسکودا)، در این بیانیه خطاب به حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی آمده است: انتصاب جناب آقای دکتر رئیسی -که خود فرزند دادگستری، برآمده از بطن جامعه حقوقی و آگاه به نقاط ضعف و قوت قوه قضاییه هستند - بارقه امیدی را در دل عدالت خواهان ایجاد نموده است. حضور ایشان در رأس قوه قضاییه می تواند نوید بخش تحولات مثبت و سازنده در نظام قضائی کشور باشد.
این بیانیه می افزاید: برای نیل به این مقصود، حفظ و تقویت جایگاه یکصد ساله نهاد وکالت که با کوله باری از تجربه و دانش، دوشادوش دادگستری برای حاکمیت قانون، تضمین دادرسی منصفانه و مآلاً تحقق عدالت تلاش کرده، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. بی تردید، توسعه قضائی بدون توجه به نقش بی بدیل کانون های وکلای دادگستریِ مستقل امری محال و غیر ممکن است.
در این بیانیه تاکید شده است: با این وصف، ادامه برخی تضییقات برای حق دفاع مردم و محدود کردن طیف وسیعی از متهمان به انتخاب وکیل از بین تعداد اندکی از وکلای تایید شده در برخی احکام قانونی نظیر تبصره ماده ۴۸ قانون آئین دادرسی کیفری و علی الخصوص نحوه اجرا و گسترش دامنه آن توسط قوه قضاییه و نیز میدان دادن به برخی افراد و جریان ها برای تضعیف جایگاه کانون های وکلای دادگستری به عنوان نهاد مدنی ناظر بر جریان درست قوانین و فرایند دادرسی عادلانه در دادگستری، علاوه بر ایجاد اخلال در اعتماد به تحولات مثبت قوه قضائیه، موجب می شود که این قوه در پیشبرد سیاست ها و برنامه های اصلاحی و توسعه قضایی ناکام و ناکارآمد جلوه کند.
این بیانیه اضافه کرده است: یکی از جلوه های عینی این فرصت دهی ناروا، اقدامات و تلاش های مشکوکی است که با وجود آمادگی کانون های وکلا برای جذب وکیل مطابق تصمیم مرجع قانونی، برای گسترش مرکز مستند به ماده منسوخ ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه سوم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی صورت پذیرفته است. این در حالیست که رهبر انقلاب صراحتاً و به کرّات همگان را به احتراز از موازی کاری در انجام امور دعوت کرده اند.
این بیانیه تصریح کرده است: شوربختانه، اخیراً نیز مرکز امور مشاوران قوه قضاییه با تفسیری نادرست از قانون و با استفاده از امکانات عمومی، بدون رعایت استانداردهای لازم، آزمون سراسری مورد نظر خویش را برگزار کرد. صرفنظر از وجود تردید جدّی در قانونی بودن برگزاری این آزمون و همچنین برخی شایعات خطرناک در خصوص کمّیت پذیرش، کیفیت برگزاری آزمون و تلاش برای افزایش کمی داوطلبان به طرق مختلف از جمله نادیده گرفتن برخی شرایط فانونی، این دغدغه و نگرانی را قوت بخشیده که مرکز مذکور حتی به ضوابط اعلامی قبلی خویش از جمله ضرورت کسب میانگین حداقل ۵٠ درصد دروس برای دعوت به مرحله دوم آزمون (مصاحبه) نیز ملتزم و پایبند نباشد.
در این بیانیه آمده است: کانون های وکلای دادگستری و اتحادیه سراسری کانونهای وکلا، ضمن اعتراض مجدد به استمرار تضییقات فوق و برگزاری آزمون اعطای پروانه وکالت توسط نهاد حاکمیتی، علیرغم اینکه از هیچ تلاشی برای دعوت وکلای دادگستریِ معترض و ناراضی به حفظ آرامش دریغ نکرده و بر ادامه این رویه تاکید دارد، مع الوصف استمرار این وضعیت و بی توجهی به مکاتبات و مطالبات به حق جامعه وکالت را با وجود متانت، خویشتن داری و موقعیت شناسی وکلای دادگستری به صلاح کشور، مردم و دستگاه قضائی نمی داند.
این بیانیه خاطرنشان کرده است: کانونهای وکلای دادگستری و اتحادیه سراسری کانونهای وکلا از مسئولان محترم ذیربط می خواهد که بی توجهی و سکوت در برابر تضعیف جایگاه نهاد وکالت مستقل را کنار نهند و در روزگاری که کشور بیش از هر چیز به انسجام و همبستگی نیاز دارد، مانع اقدامات روزمره ای شوند که سبب نارضایتی روزافزون جامعه شصت هزار نفری وکلای دادگستری می شود.
در پایان این بیانیه تصریح شده است: بر این اساس، مدیران نهاد وکالت که خود نیز با مطالبه عمومی بدنه نهاد مواجه اند، مسئولین مربوطه را به بازنگری موثر و سریع در تبصره ماده ۴۸ قانون آئین دادرسی کیفری و نیز سیاست اتخاذی نسبت به نحوه فعالیت مرکز امور مشاوران قوه قضائیه و نظارت و کنترل جدی بر شیوه جذب و شفافیت در اعلام نتایج آزمون که امید است آخرین آزمون آن مرکز باشد، توصیه می کند.
به گزارش ایرنا، این بیانیه پیرو برگزاری آزمون وکالت توسط مرکز مشاوران قوه قضائیه در تاریخ ٢٩ آذر ماه سال جاری صادر شده است و کانون وکلا معتقد است که برگزاری آزمون وکالت به موجب قانون اخذ پروانه وکالت باید صرفا توسط کانون وکلا برگزار شود و وجود مرکز مشاوران و وکلای قوه قضائیه و برپایی آزمون غیرقانونی است.