حادثه 24 - گزارش های دریافتی از آزادی بابک زنجانی، بدهکار بانکی حکایت دارد که بعد از پرداخت بدهی حکم اعدامش به حبس تبدیل شده بود.
منبعی آگاه با اعلام این خبر به حادثه 24 گفت: بابک زنجانی بعد ازتسویه بدهی اش مستحق تخفیف در مجازات دانسته شد و حکم اعدامش به حبس تبدیل شد و با سپری کردن دوران محکومیت از زندان آزاد شد.
در همین حال تصویری از بابک زنجانی به دست حادثه 24 رسیده که او را خارج از زندان نشان می دهد. در این تصویر چهره بابک زنجانی نسبت به گذشته شکسته شده و گذشت زمان را می شود به خوبی در چهره او دید. همچنین در این عکس شخصی با یک چفیه عربی دیده می شود و به نظر می رسد زنجانی پس از آزادی از کشور خارج شده و به کشوری عربی رفته است؛ اما این موضوع هنوز به طور دقیق مشخص نشده است.
همه چیز درباره بابک زنجانی
بابک زنجانی روز 21 اسفند سال ۱۳۵۲ به دنیه آمد. او بازرگان و سرمایهدار، موسس گروه سورینت و صاحب بزرگترین شرکت خوشهای ایرانی و از بزرگترین اختلاسگران ایران است. نام او در جریان فعالیتهای کلان مالی مرتبط با دور زدن تحریمهای بینالمللی ایران و مسدود شدن مبالغ ارزی وی در بانکهای خارجی در دوران دولت محمود احمدینژاد مطرح شد.
او در سال 2012 ثروتمندترین ایرانی جهان بود که روز ۹ دی ۱۳۹۲ توسط دادستانی کل کشور به اتهام بدهی بانک مالزی متعلق به وی که از وزارت نفت ایران سپرده داشت، بیش از دو و نیم میلیارد یورو به وزارت نفت و بانک مرکزی بدهکار شد و همچنین اخلال در نظام اقتصادی پنج ماه زودتر از سر رسید بدهی و با عوض شدن دولت ایران بازداشت شد.
بابک زنجانی، در گذشته با زنی به نام ثریا اسدی زندگی می کرد که سال ۱۳۸۸ از او جدا شد. وی همچنین دارای خواهری بهنام بهار زنجانی است.
بابک زنجانی چطور ثروتمند شد؟
آنطور که خود بابک زنجانی روایت کرده: زمان سربازی به سپاه اردکان اعزام شدهاست. در اردکان چون مرتبتر بود و تمیزتر مینوشت به قرارگاه فرماندهی سپاه منتقل شد. بعد از حدود ۱۳ تا ۱۴ ماه با دیدار اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیسجمهور سابق ایران از قرارگاه سپاه و تأکید بر نیاز برخی نهادها از جمله بانک مرکزی به سرباز، وی را بهعنوان سرباز به بانک مرکزی تهران میفرستند.
بابک زنجانی چندی بعد و در دوره محسن نوربخش (رئیس وقت بانک مرکزی) بهعنوان سرباز مأمور به بانک مرکزی میشود. او در آنجا غیر از رانندگی کار ثبت نامهها را هم برعهده میگیرد. زنجانی بعد از اتمام دوره سربازی بهدلیل تخصص در حوزه ارز برای فروش و انتقال ارز توافقاتی با بانک مرکزی میکند و تصمیم میگیرد در تزریق دلار توسط بانک مرکزی برای کنترل بازار فعالیت کند.
نخستین ارزی که از بانک مرکزی برای توزیع گرفته ۱۷ میلیون دلار بوده؛ کارمزدی که بابت توزیع آن دریافت کرده هم ۱۷ میلیون تومان بوده است. او هر روز ۱۷ میلیون دلار از بانک مرکزی میگرفت و پخش میکرد و ۱۷ میلیون تومان هم سود دریافت میکرده است.
زنجانی پس از درگذشت نوربخش تصمیم میگیرد به تجارت دیگر برود و به صادرات «سالامبور» (پوست دباغی شده گوسفند) و صادرات آن به ترکیه و ایتالیا مشغول میشود، او پوست گوسفندان را میخریده، سپس دباغی کرده و آنها را به ترکیه میفرستاده. زنجانی میگوید در نخستین کانتینری که به ترکیه فرستاد هر «سالامبور» برایش یک دلار تمام شد؛ اما آنها را در ترکیه ۱۹ تا ۲۰ دلار فروخت و پولش به یکباره چند برابر شد. او کارش را با ۵ هزار پوست شروع کرد و سودهای کلانی عایدش شد؛ همه چیز خوب پیش میرفت تا اینکه در سال ۱۹۹۶ میلادی بهدلیل اتفاقات مالی روسیه موفق به فروش کالا نمیشود و بدهکار شده و به زندان میافتد. البته روایت بابک زنجانی در مورد چگونگی میلیاردر شدنش، توسط مسئولین وقت بانک مرکزی تأیید نشده است.
بدهی بابک زنجانی به وزارت نفت
اما پرونده بابک زنجانی از کجا شروع شد؟ بیژن زنگنه وزیر نفت در دولت حسن روحامی روز سه شنبه ۱۹ شهریور ۹۲، گفت بابک زنجانی، تاجر ایرانی بیش از دو میلیارد دلار حاصل از فروش نفت ایران را به خزانه دولت واریز نکرده و وزارت نفت و مجلس ایران در حال پیگیری این مسئله هستند. همچنین وی گفت که زنجانی معتقد است که این پول به حسابش ریخته شده اما این حساب از طرف آمریکاییها بلوکه شدهاست.
دستگیری بابک زنجانی
به دنبال شکایت عدهای از نمایندگان مجلس در نامهای گلایهآمیز از سران ۳ قوه حکومت ایران، زنجانی در تاریخ ۹ دی ۱۳۹۲ بازداشت شد. آن زمان غلامحسین محسنی اژهای در این باره گفت: «بابک زنجانی با توجه به مسائل و اتهامات وارده در هفتههای اخیر از سوی مراجع قضایی بازداشت شد»
همچنین احمد توکلی مدعی ست که «من وقتی ماجرای زنجانی را فهمیدم بلافاصله عکس العمل نشان دادم. اصلاً علت اینکه زنجانی بازداشت شد و نتوانست فرار کند بیانیه من بود. من نامهای نوشتم و از نمایندهها امضا گرفتم که او باید بازداشت شود.»
محکومیت بابک زنجانی به اعدام
به دنبال دستگیری بابک زنجانی تحقیقات از او آغاز و در نهایت او محاکمه شد. محسنی اژهای (سخنگوی وقت قوه قضائیه) روز یکشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ اعلام کرد که دادگاه بدوی بابک زنجانی به همراه دو متهم دیگر این پرونده را به اعدام محکوم کردهاست. همچنین این سه متهم به رد مال مربوط به شاکی که همان شرکت ملی نفت ایران است و جزای نقدی معادل یک چهارم پولشویی نیز محکوم شدهاند. روز دوشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۵، حکم اعدام بابک زنجانی ابلاغ شد. این حکم روز شنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۵، مهر تایید خورد و حکم نهایی روز سه شنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۵، به وی ابلاغ شد.
بابک زنجانی چطور آزاد شد؟
در همین حال اردیبهشت ماه امسال رسول کوهپایهزاده، وکیل مدافع بابک زنجانی از تخفیف مجازات او در دیوان خبر داده و گفته بود: «خوشبختانه مطابق دادنامه قطعی صادره از سوی شعبه ۳۸ دیوان عالی کشور که صراحتاً اعلام نموده است چنانچه موکل آقای بابک زنجانی بتواند بدهی خود را پرداخت نماید مستحق بهرهمندی از مقررات ذیل ماده ۱۱۴ قانون مجازات اسلامی میباشد.»
او در ادامه درباره روند آزادی موکلش گفته بود:« با توجه به اینکه اموال مربوطه به کشور مسترد گردیده و بدهی کاملاً تسویه شده است با درخواست دادگستری کل استان استان تهران و تایید ریاست محترم قوه قضاییه رهبر معظم انقلاب با درخواست عفو موکل موافقت فرمودند و مجازات اعدام به ۲۰ سال حبس تقلیل یافت. اینک با عنایت به اینکه بیش از ۱۰ سال از مدت گذراندن مدت حبس میگذرد مطابق قوانین و مقررات موکل امکان بهرهمندی از آزادی مشروط را داراست و دوران تحمل زندان به پایان رسیده است.»
هنوز خبر آزادی زنجانی نه از سوی وکیلش و نه از سوی مقامات رسمی به صورت مستقیم تایید یا تکذیب نشده است.