حادثه 24 - چه راننده باشید، چه مسافر حتما شما هم متوجه نکته ای شده اید! برخی رانندگان وحشتناک هستند!
رانندگی در پیچ و تاب خیابان های کلانشهری چون تهران اغلب عرصه را بر ما تنگ می کند. خیابان هایی که از رفت وآمد انبوه خودروها احساس بی تابی و گاه انفجار می کنند. قطعا بیشتر ما به قوانین احترام می گذاریم، مثلا پشت چراغ قرمز توقف می کنیم. اما این ماجرا درباره همه مردم صدق نمی کند. بعضی ها ناگهان مانند جت از سمت راست شما، از راه باریکه ای سبقت می گیرند. در چشم به هم زدنی لاین عوض می کنند و با شتاب جلوی شما می پیچند. هرچند که شرایط همیشه برای متخلفان خوب پیش نمی رود، ولی بدبیاری بیشتر با کسی است که در مسیر آنها قرار می گیرد.
گاهی آهسته، گاهی تند و ناگهان توقف در وسط خیابان، جاده یا حتی بزرگراه! برخی راننده ها مرزهای قانونی که هیچ، دیوار صوتی را می شکنند. همین قوانین اولیه که برای امنیت و سلامت ما و عزیزانمان تدوین شده زیر پای آنها لگدمال می شود تا شاهد آمار تاسفبار تلفات، معلولیت ها و جراحات باشیم. آنقدر که گاهی احساس می کنید کاری ترسناک تر از رانندگی در این شرایط وجود ندارد.
فقط جریمه کارساز نیست
در واقع وضعیت امنیت جاده ها در کشورهای مختلف تفاوت های چشمگیری دارد. این تفاوت ها طی مطالعات گسترده و ارائه آمارهایی از میزان تصادفات و تلفات جاده ای در هر 100هزار نفر از کشورهای مختلف بررسی می شود. همان طور که انتظار می رود این اختلاف آمار با میزان ثروت، رفاه اجتماعی و فرهنگ ملی در ارتباط مستقیم است. تحقیقات زیادی برای شناسایی روابط موجود میان ایمنی جاده ها با مسائلی همچون فرهنگ ملی و حمایت عمومی از قوانین و اقدامات سیاستی انجام شده که نتایج جالبی در بر داشته است. موضوعی که همبستگی قوی میان فرهنگ و عملکرد ایمنی جاده را اثبات کرده و نشان داده که سطح ثروت ملی که با درآمد ناخالص ملی تخمین زده می شود در این روند بی تاثیر نیست.
با مطالعات علمی گسترده روی ابعاد فرهنگی و تاثیر آن بر سوانح راهنمایی و رانندگی مشخص شد که فرهنگ جامعه روی سطح حمایت عمومی از اقدامات سیاستی مرتبط با ایمنی راه ها تاثیر می گذارد. این نتایج، حاصل بررسی الکترونیکی و نگرش های کاربران فضای مجازی درباره جاده ها و مقایسه داده های مرتبط در 29 کشور است.
جاده های امن، هدف مشترک کشورها
مهم ترین هدف مشترک همه کشورها ایجاد امنیت کامل در راه ها و کاهش تلفات جاده ای است که در حال حاضر توسط سازمان جهانی بهداشت بیش از 1.35 میلیون نفر تلفات در سال اعلام شده است. همین آمار نشان می دهد آسیب های ترافیکی جاده ای علت اصلی مرگ ومیر کودکان و جوانان از 5 تا 29 ساله در سطح جهان است.
طبق آمارهای اخیر در ایران باوجود افزایش تردد و سفرهای جاده ای در تعطیلات نوروز و عید فطر، 101 فوتی در تصادفات جاده ای داشتیم؛ آماری که به گفته تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 46 درصد کاهش داشته است. به تحلیل برخی کارشناسان افزایش نرخ جرایم از مهم ترین اهرم های بازدارنده تصادفات از ابتدای سال 1403 به شمارمی آید. اما کارشناسان اهل فن چندان اعتقادی به جریمه و اقدامات تنبیهی بازدارنده ندارند و همواره بر گسترش فرهنگ سازی تاکید می کنند.
بهبود ایمنی جاده نیازمند رویکردی یکپارچه و اقدامات چندجانبه است، مانند ایجاد زیرساخت های جاده ای، فناوری و هوشمندسازی وسایل نقلیه، رفتارهای انسانی، اقدامات سیاستی مناسب و بسیاری موارد دیگر. با این حال دلایل متعددی وجود دارد که اقدامات سیاستی مناسب بازدهی لازم برای رسیدن به جاده های امن را نداشته باشند. مثل منابع انسانی و مالی ناکافی یا تغییر اولویت های سیاسی.
فرهنگ سازی برای امنیت جاده ها
فرهنگ از نگاه شوارتز، نویسنده و نظریه پرداز مشهور «مجموعه ای غنی از معانی، باورها، اعمال، نمادها، هنجارها و ارزش های رایج در میان مردم جامعه» است. البته فرهنگ حاصل عوامل مختلفی مانند سنت، تاریخ، مقررات و نحوه عملکرد سیستم های دیگر است؛ سیستم هایی مانند آموزش، اجرای قانون، بازار کار، بهداشت عمومی و زیرساخت ها. بنابراین فرهنگ، جامعه را شکل می دهد و برعکس. نگرش بسیاری کشورها درباره رانندگی در حالت مستی از اواخر قرن 20 تغییر کرد؛ تغییری فرهنگی که تاحدی نتیجه تغییر قوانین و افزایش سطح اجرا بود. بنابراین، فرهنگ ایمنی ترافیک می تواند به عنوان «بیان» فرهنگ ملی هر کشوری از نظر نگرش و رفتار ایمنی جاده تلقی شود. مثلا اگر فرهنگ ملی کشوری برای ریسک کردن ارزش قائل باشد، رفتارهای پرخطر در جاده ها افزایش می یابد.
از دانش آموزان ابتدایی شروع کنیم
فرهنگ رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی در هر جامعه یکی از نمودهای رفتاری افراد آن است؛ پس باید این فرهنگ را ارتقا داد. بیشتر کشورهای موفق در این زمینه، آموزش ها را از کودکان و دوران ابتدایی شروع کرده اند. در کشور ما هم طرح همیار پلیس گامی رو به جلو در این زمینه تلقی می شود؛ طرحی که با مشارکت شهرداری ها و پلیس راهور با شروع سال تحصیلی آغاز می شود. اجرای این طرح هنگام بازگشایی مدارس در بسیاری از شهرها مانند تبریز موفقیت آمیز ارزیابی شده است. دانش آموزان داوطلب، پلیس راهور را هنگام بازگشایی مدارس در خیابان ها همراهی می کنند تا با هماهنگی، آموزش و نظارت پلیس به هدایت ترافیکی سنگین در روزهای اول مهر کمک کنند. ارزیابی ها نشان داده این طرح از زمان اجرا در کاهش تصادفات موثر بوده است، زیرا دانش آموزان علاوه بر یادگیری آیین نامه، بزرگترها را به رعایت مقررات تشویق می کنند.
به نوشته سایت های Science Direct و پلیس ترافیک کلکته، کدهای ایمنی از دوران کودکی باید به کودکان آموزش داده شود و تازمانی که آن را خوب درک نکرده و از آن پیروی نمی کنند، نباید اجازه تنها بیرون رفتن داشته باشند. بچه ها با مثال ها و تجربیات عینی بیشتر یاد می گیرند. حتی بزرگسالان را الگوی خود قرار می دهند. پس والدین و معلمان هنگام بیرون رفتن با بچه ها باید آیین نامه راهنمایی و رانندگی را درست رعایت کنند. هنگام قدم زدن با آنها و رفتن به مدرسه در پیاده روها حرکت کنید. در تقاطع ها و خیابان هایی که مسیر پیاده روی ندارند از سمت راست و منتهی الیه خیابان راه بروید. تحت هیچ شرایطی حتی اگر دیر شد، عجله نکنید. امن ترین مسیر را انتخاب و سعی کنید مفهوم چراغ سبز و قرمز را به کودکان بیاموزید.با رعایت همین نکات کوچک شما فرزندانی تربیت خواهید کرد که در آینده جامعه ای با خیابان ها و جاده های امن خواهند ساخت؛ بزرگسالانی که فردا قوانین را زیرپا نخواهند گذاشت.
آخرین اخبار اجتماعی را در صفحه اخبار اجتماعی حادثه 24 بخوانید.
صفحه اینستاگرام حادثه 24 را در اینجا دنبال کنید.