حادثه 24 - 50نفر در مراسم قسامه علیه پسر جوان سوگند یاد کردند که او قاتل است و با همین قسمها بود که به قصاص محکوم شد و تا یکقدمی چوبه دار رفت، اما 2شب پیش از اجرای حکم، یکی از افرادی که قسم خورده بود دچار عذاب وجدان شد و قسمش را پس گرفت تا اجرای حکم متوقف شود.
رسیدگی به این پرونده از سال 84 و بهدنبال قتل مرد جوانی در دزفول آغاز شد. عصر روز حادثه، مقتول همراه با یکی از دوستانش در یکی از خیابانهای شهر سوار خودرو بودند که ناگهان یک موتورسوار سر رسید. او که لباس مشکی به تن داشت و با پارچه ای سر و صورتش را پوشانده بود، ناگهان اسلحه کشید و بهسوی راننده خودرو شلیک کرد و بلافاصله گریخت. اصابت گلوله به راننده باعث شد کنترل خودرو از دستش خارج شود و خودرو کمی جلوتر با دیوار برخورد کند و متوقف شود. زمانی که خودرو توقف کرد، مردی که همراه راننده بود متوجه شد او بر اثر اصابت گلوله جانش را از دست داده است. در این شرایط بود که ماجرا به پلیس گزارش داده و با حضور مأموران در محل حادثه تحقیقات در اینباره آغاز شد.
دستگیری 9مظنون
کارآگاهان در نخستین گام به تحقیق از فردی که همراه مقتول بود پرداختند. او چیزهایی را که در صحنه قتل دیده بود بازگو کرد؛ اما بهدلیل اینکه قاتل صورتش را پوشانده بود اطلاعات چندانی از او وجود نداشت. در همین حال، شواهد بهدستآمده از صحنه قتل نشان داد که قاتل از سمت راننده بهخودرو نزدیک شده و شلیک کرده و بهاحتمال زیاد باید چپدست باشد. در این شرایط بود که تحقیقات ادامه یافت و 9نفر بهعنوان مظنون به قتل دستگیر شدند. کارآگاهان یکبهیک مظنونان را تحت بازجوییهای فنی قرار دادند. در بین آنها فقط یک نفر چپدست بود، اما شواهد محکمی علیه وی وجود نداشت. در این شرایط بود که همه مظنونان آزاد شدند و تحقیقات در این پرونده به نتیجه مشخصی نرسید.
دستگیری 4سال بعد از قتل
در شرایطی که 4سال از وقوع این جنایت مرموز گذشته بود و هنوز بهدرستی معلوم نبود که چهکسی مرتکب قتل شده کارآگاهان با مجوز قضایی به خانه یکی از همان 9مظنون رفتند و به بازرسی آنجا پرداختند. در این بازرسی در میان لباسهای او لباسی شبیه همان لباسی که قاتل به تن داشت و پارچه نقابی شبیه پارچه نقاب او کشف شد و در این شرایط او بار دیگر به اتهام دست داشتن در قتل بازداشت شد. متهم وقتی تحت بازجویی قرار گرفت، مثل گذشته قتل را انکار کرد و مدعی شد بیگناه است. این بار اما انکارهایش بیفایده بود و پروندهاش با صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری فرستاده شد.
قصاص با قسامه
در نخستین دور از محاکمه تنها متهم پرونده از اتهام قتل تبرئه شد، اما در دیوان عالی کشور حکم دادگاه نقض شد. به همین دلیل او دوباره محاکمه شد. در دومین دور بهدلیل اینکه پرونده از موارد لوث تشخیص داده شده بود قاضی حکم به برگزاری مراسم قسامه داد. در این شرایط اولیای دم 50نفر از بستگانشان را در دادگاه حاضر کردند و آنها قسم خوردند متهمی که در دادگاه حضور دارد قاتل است. به این ترتیب، حکم قصاص صادر و مدتی بعد در دیوان عالی کشور تأیید شد.
خودکشی یکی از مظنونان
با تأیید حکم قصاص، شمارش معکوس برای اجرای حکم آغاز شد. در این بین اما خبر تکاندهندهای پرونده را تحت الشعاع قرار داد. یکی از مظنونان پرونده که هنگام دستگیری علیه محکوم به قصاص اعتراف کرده بود، وقتی حکم قصاص قطعی شد، از روی پل خودش را در رودخانه انداخت و جان باخت. او پیش از این در جمع دوستانش از عذاب وجدانش صحبت کرده بود و این موضوع نشان میداد که او از سر عذاب وجدان دست به خودکشی زده است.
در یکقدمی چوبه دار
مراحل قضایی رسیدگی به این پرونده به آنجا رسید که چندی قبل جوان محکوم به قصاص برای اجرای حکم قصاص آخرین ملاقات را با خانوادهاش کرد و به قرنطینه زندان منتقل شد. فقط 48ساعت تا اجرای حکم باقی مانده بود که یکی از 50نفری که در مراسم قسامه شرکت کرده بود دچار عذاب وجدان شد و با مراجعه به دادگستری قسمش را پس گرفت. به همین دلیل اجرای حکم متوقف شد.
19سال بلاتکلیفی
حالا 19سال از وقوع این قتل گذشته و متهم پرونده 15سال از عمرش را بلاتکلیف پشت میلههای زندان گذرانده است. او درباره شرایطش در این سالها به همشهری میگوید: خدا میداند که در این مدت چه شرایط سختی داشتم، بهخصوص شبی که به قرنطینه منتقل شدم و قرار بود قصاص شوم. یکباره همه روزهای زندگی جلو چشمانم آمد. من اگر پای چوبه دار هم بروم، باز هم میگویم بیگناه هستم و مرتکب قتل نشدهام. حالا هم به رأی اعتراض کردهایم و مدتهاست که پرونده در دیوان عالی کشور است، اما نمیدانم چرا زودتر تکلیفم را روشن نمیکنند. از مسئولان قضایی میخواهم که کمکم کنند. من بیگناهم.
قسامه چطور اجرا میشود؟
محمدرضا گیوکی، وکیل دادگستری، درباره مراسم قسامه به حادثه 24 میگوید: در پروندههای قتل، زمانی که شواهد و قرائنی علیه متهم وجود داشته باشد اما این دلایل آنچنان محکم نباشد که بتوان حکم به قصاص او داد، پرونده از موارد لوث است. در این حالت تکلیف پرونده با برگزاری مراسم قسامه مشخص میشود. اجرای قسامه به این شکل است که ۵۰نفر از بستگان نسبی و مرد اولیای دم باید سوگند یاد کنند که متهم مرتکب قتل عمد شده است. در این شرایط دادگاه حکم به قصاص قاتل میدهد. حال اگر شاکی نتوانست ۵۰قسمخورنده را به دادگاه معرفی کند، میتواند به مظنون رد قسم کند، به این معنا که متهم باید ۵۰نفر را در دادگاه حاضر کند یا خودش ۵۰مرتبه قسم بخورد که بیگناه است. در چنین شرایطی حکم تبرئه متهم صادر و دیه مقتول از صندوق بیتالمال به خانواده اولیای دم پرداخت میشود.
آخرین اخبار «حوادث خوزستان» را در صفحه حوادث خوزستان و حوادث اهواز حادثه 24 بخوانید.
صفحه اینستاگرام حادثه 24 را در اینجا دنبال کنید.