زن میانسال که به اتهام معاونت در قتل یک مرد با همدستی شوهرش به 15 سال زندان محکوم شده بود با گذشت 10 سال از این ماجرا صبح دیروز در دادگاه کیفری تهران خواستار آزادی مشروط خود شد.
این جنایت در سال 88 رخ داد. راز این قتل زمانی فاش شد که دختر جوانی به اداره پلیس مراجعه کرد و گفت دو مرد ناشناس وارد خانه ما شدند و پس از کشتن پدرم دست و پای مرا بستند و از خانهمان فرار کردند.
کارآگاهان پلیس درباره این واقعه به تحقیق پرداختند و دریافتند که مرد مقتول به خاطر رابطه با یک زن کشته شده است. با بررسی آخرین تماسهای تلفنی مقتول با زن جوانی به نام سیما این زن به همراه دو مرد دیگر به نامهای یاسر و فرید بازداشت شدند.
فرید که شوهر سیما بود گفت: وقتی همسرم گفت که مردی غریبه مزاحمش شده من بشدت عصبانی شدم و با دوستم تصمیم به قتل گرفتیم. برای همین به خانهاش رفتیم و پس از کشتن او برای اینکه ماجرا را طور دیگری جلوه بدهیم، دست به سرقت زدیم و دختر مقتول را که شاهد این جنایت شده بود با طناب بستیم و فرار کردیم. قضات دادگاه فرید را به قصاص و دو متهم دیگر را به 15 سال حبس محکوم کردند. با گذشت 10 سال صبح دیروز سیما که در زندان به سر میبرد، با درخواست آزادی مشروط از شعبه 9 دادگاه کیفری به ریاست قاضی کشکولی خواست تا کمکش کنند. قضات نیز پس از شنیدن درخواست این زن وارد شور شدند تا در اینباره تصمیم بگیرند.
قاضی کشکولی رئیس دادگاه درباره شرایط آزادی مشروط گفت: آزادی مشروط تنها به محکومی اعطا میشود که برای اولینبار به مجازات حبس محکوم شده باشد و علاوه بر حسن اخلاق دو ثلث مدت محکومیتش را بگذراند.بنابراین تا زمانی که محکوم مدت معینی از محکومیت خود را در زندان سپری نکرده باشد، حق استفاده از آزادی مشروط را نخواهد داشت. کشکولی حسن اخلاق و رفتار را از شرایط دیگر اعطای آزادی مشروط دانست و گفت: مجرم باید در مدت اجرای مجازات، حسن اخلاق نشان داده باشد. این روش از نظر قانونگذار به معنای اصلاح محکوم تلقی شده و او را مستحق استفاده از آزادی مشروط میکند. البته معیار سنجش حسن اخلاق در قانون مشخص نشده است و به نظر میرسد که رعایت مقررات زندان، ملاک تشخیص حسن اخلاق از ضداخلاق باشد.
بنابراین اصلح است که عدهای از افراد متخصص و آگاه به امور اجتماعی، روانی و کارشناسان فنی، حالات و سکنات مجرم را تحتنظر قرار داده و تحولات شخصیت زندانی را بررسی کنند و هنگامی که شخص واقعاً اصلاح شده باشد، به وی آزادی مشروط اعطا نماید. این قاضی ادامه داد: از دیگر شروط اعطای آزادی مشروط آن است که بتوان اطمینان حاصل کرد که محکوم پس از آزادی از زندان، دیگر بار مرتکب جرمی نخواهد شد.
به عبارت دیگر، باید از اوضاع و احوال محکوم پیشبینی شود که پس از آزادی، دوباره دست به ارتکاب جرم نخواهد زد. البته احراز این شرط بسیار مشکل است، چرا که به سهولت نمیتوان به اندیشه و افکار انسانها پی برد و آن را مورد ارزیابی قرار داد.