دکتر آنی میرزاخانیان، استاد علوم ارتباطات و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد معتقد است:« ظهور و گسترش شبکه های اجتماعی، عمده ترین علت بازتاب وسیع رسانه ای حادثه زلزله کرمانشاه است.» او می گوید:« شبکه های اجتماعی در این حوادث کارکرد مثبتی دارند و نوعی همدلی میان مردم ایجاد می کنند.»
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد معتقد است:« همانطور که مک لوهان گفته پیام خود رسانه است. می توانیم بگوییم تاثیر رسانه بر افراد یک جامعه در واقع به میزان زیادی به شدت تغییراتی که در مقیاس ها و معیارهای زندگی بشر وجود دارد بستگی دارد. در واقع در قضیه زلزله کرمانشاه هم خالی از این موضوع نبود. با توجه به اینکه رسانه های نوین تعاملی هستند در این قضیه نقش بیشتری داشتند. به خصوص شبکه های اجتماعی. یک رسانه می تواند سبک روابط انسانی را شکل دهد و معیارها و عملکردهای موجود در این رابطه ها را مشحص کند. بنابر این می توانیم بگوییم که رسانه ها در بحران زلزله کرمانشاه با توجه به همدلی که ایجاد کردند توانستند افکار عمومی را بیشتر تحت تاثیر قرار دهند و از همدلی و مباحث عاطفی استفاده کردند.»
وی در ادامه به ابزارهایی که برای انعکاس این حادثه از آنها استفاده شد اشاره می کند و می گوید:« برای آنکه ببینیم این تاثیر چگونه بوده و رسانه ها بیشتر از چه ابزاری استفاده کردند باید دو موضوع را بررسی کنیم. یکی ماهیت رسانه است و دیگری وضعیت طبیعی مخاطبان در هنگام دریافت پیام. در زلزله کرمانشاه به گونه ای بوده که این اثربخشی از طریق رسانه ها کاملا مشخص بود. چرا که هم ماهیت رسانه ماهیتی بوده که همدلی را ایجاد کرده و هم وضعیت طبیعی مخاطبان به نوعی بوده که توانسته اثر گذاری خاص و مطلوب داشته باشد.»
وی ادامه می دهد:« یکی دیگر از موارد مهم این است که در جریان ارتباط مفید اطلاعات باید یک سری معیارهای خاصی وجود داشته باشند تا بیشتر قابل درک باشند. از جمله: به هنگام بودن، دقیق بودن، مقرون به صرفه بودن، کامل بودن، مربوط بودن و قابل درک بودن. همه مواردی که به آنها اشاره شد در این امر بی تاثیر نبودند. زمانی رسانه شروع به انتشار پیام کرد که به هنگام و دقیق بود. وقتی گزارش هایی که از مسکن مهر منتشر شد می توانست شفاف سازی کند. کامل بود. یعنی شفاف سازی باعث می شد که مخاطب احساس کند که این پیام کامل است. مربوط بود. یعنی تمام زوایا و تصاویر و گزارش های ارسال شده دقیق مربوط به همین مسئله بود و در نهایت قابل درک و کاملا مشخص و قابل درک و ملموس بود. بنابر این می توانیم بگوییم که در تاثیر گذاری رسانه و ابزاری که برای تاثیرگزاری بر افکار عمومی استفاده شد خیلی هم تاثیرگذار بود.»
اما چرا زلزله کرمانشاه با اینکه تلفات کمتری نسبت به زلزله بم داشت، اما از ابعاد رسانه ای گسترده تری برخوردار بود؟ دکتر میرزاخانیان این پرسش را اینطور پاسخ می دهد:« دلیل این اتفاق می تواند شبکه های اجتماعی باشد. چرا که این شبکه ها به نوعی فعالیت می کنند که هر کسی این اجازه و امکان را دارد تا عقایدش را بیان کند و حتی می تواند خودشکوفایی ایجاد کند. دیگر آن محدودیت ها وجود ندارد و افراد خیلی راحت می توانند در زمینه های مختلف سیاسی اجتماعی اقتصادی و ... نظر خودشان را مطرح کنند. بنابر این در این زمینه می بینیم که این قضیه خیلی مهم بود. افراد بدون هیج محدودیتی به راحتی نظر خودشان را عنوان می کردند و جایی داشتند برای انتشار عقاید شان. مثلا افراد عادی از طریق این شبکه ها برای زلزله زدگان کمک جمع می کردند. در این شرایط بسیاری از افراد حرفهای زیادی برای گفتن داشتند. مثلا در اینستاگرام فالوئرهای زیادی داشتند و اینها بی تاثیر نبودند. به باور من نقش شبکه های اجتماعی در زلزله کرمانشاه خیلی پررنگ بود. کمک هایی که جمع آوری شد همه تاثیر شبکه های اجتماعی بود. چون افراد واقعا جایی برای ابراز عقیده و نظر داشتند.»
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد در ادامه می گوید:« این موضوع را باید مدنظر داشته باشیم که پس از هر بحرانی فراهم کردن حمایت عاطفی نقش خیلی مهمی دارد. مثلا رسانه های اجتماعی توانسته اند برای کاربران این حالت دورهم بودن مجازی را ایجاد کنند و این حمایت عاطفی می تواند نقش این رسانه ها را پررنگ تر کند.»
اما آیا شبکه های اجتماعی در سایر کشورها نیز چنین نقشی بازی می کنند؟ دکتر میرزاخانیان می گوید:« شبکه های اجتماعی در کشورهای دیگر هم همین شکل را دارند. مثلا شبکه های اجتماعی در سونامی و زلزله ژاپن هم نقش پررنگی داشتتد و با انتشار تصاویر و اطلاعات انعکاس زیادی به این حادثه دادند. این ماجرا مختص به کشور ما نیست. اما تفاوتی که در کشور ما با سایر کشورها وجود دارد این است که در اینجا این بستر فراهم نبوده و هیچ وقت افراد عادی این امکان را نداشتند که نظرشان را در جایی منتشر کنند اما حالا شبکه های اجتماعی این امکان را در اختیار کاربران قرار داده اند و از اقبال زیادی برخوردار شده است.»