آموزش رکن اصلی جامعه آماده در برابر مخاطرات

آموزش یکی از روش‌های مداخله محسوب می‌شود و مداخله نیز مربوط به تمام اقدام‌های پیشگیری، آمادگی، مقابله با بحران و عادی‌سازی و بازسازی است که توسط وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها، نهادها و گروه‌های پاسخگو برای پیشگیری و کاهش اثرهای فیزیکی و روانی یک حادثه به انجام می‌رسد « بنابراین آموزش به عنوان یک ابزار مداخله مؤثر باید در تمام اقدام‌های مدیریت بحران به طور هدفمند و مستمر استفاده شود».
دانشجوی کارشناسی ایمنی، سلامت، محیط زیست
تاریخ: 27 دی 1400
شناسه: 83215

حادثه 24 -  آموزش یکی از روش‌های مداخله محسوب می‌شود و مداخله نیز مربوط به تمام اقدام‌های پیشگیری، آمادگی، مقابله با بحران و عادی‌سازی و بازسازی است که توسط وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها، نهادها و گروه‌های پاسخگو برای پیشگیری و کاهش اثرهای فیزیکی و روانی یک حادثه به انجام می‌رسد « بنابراین آموزش به عنوان یک ابزار مداخله مؤثر باید در تمام اقدام‌های مدیریت بحران به طور هدفمند و مستمر استفاده شود».

حوادث و بلایا سالیانه جان صدها هزار نفر را می‌گیرند. هر یک از حوادث و بلایا ‌برای شهروندان و امکانات جامعه می‌تواند عواقب طولانی مدتی به همراه داشته باشد.

اگر در جامعه حادثه‌ یا بلایی ‌روی بدهد، دولت و سازمان‌های امدادرسان اقدام به ارائه کمک خواهند کرد اما شهروندان نیز خود باید آماده باشند. تا آسیبی به آن ها وارد نشود

شرایط شکننده، متغیر و گاه مخاطره آمیز اقلیم کنونی ایران پیش‌بینی آینده آن را بسیار ضروری اما سخت نموده است. کشورهایی که آمادگی دارند و تمهیدات ویژه ای برای رویارویی با سوانح  در نظر گرفته اند، بخت بیشتری برای مقاومت و ماندگاری دارند و بیشتر تاب آورند. طبق تعریف،  مخاطره اتفاق فیزیکی یا پدیده ای است که می تواند بالقوه خسارت زا باشد (البته نه الزاما) این خسارت می تواند جانی، مالی یا عملکردی باشد. یکی از شروط لازم و ضروری برای آمادگی در برابر مخاطرات جامعه ای آموزش دیده و آماده است، همچنین آموزش و افزایش آگاهی اجتماعی راجع به سوانح و نحوه برخورد با آنها به عنوان اهرم کلیدی در کاهش ریسک سوانح است.

آموزش همگانی و ارتقای فرهنگ ایمنی یک ضرورت غیرقابل انکار برای رسیدن به کشوری ایمن می‌باشد. در کشور ژاپن به این امر به‌صورت اصولی و با یک برنامه‌ریزی دراز مدت انجام شده و به‌ویژه پس از زلزله کوبه موضوع آموزش همگانی بصورتی کارآمد و پویا در بخش‌های مختلف صورت گرفته است. یکی از مهم‌ترین نکات مورد توجه، نقش آموزش در ترویج و ارتقاء سطح ایمنی جامعه می‌باشد. این آموزش‌ها برای تمامی اقشار جامعه به‌ویژه کودکان و خانواده‌ها، مهندسان و مجریان دست‌اندرکار ساخت‌وساز و مسئولان دخیل در تدوین سیاست‌ها و برنامه‌های کلان کشوری بسیار مورد تأکید بوده است و مهم‌تر از آن فرهنگ مردم را به سمتی هدایت کرده که رفتار ایشان موجبات پیشگیری یا کاهش آثار ناشی از بروز بلایای طبیعی و انسان ساخت را فراهم نماید. در کشور ما هم مدیریت بحران جامعه محور دارد فعال میشود و دیدگاه سنتی کم کم به فراموشی سپرده میشود.

ابلاغ قانون جدید مدیریت بحران مقدار زیادی از مشکلات موجود را مرتفع خواهد کرد و در این تغییر نقش دانشگاه، مدارس و دستگاه‌های آموزشی در حوزه آموزش و پیشگیری پررنگ دیده شده که با اجباری شدن آموزش‌ها توسط این دستگاه‌ها امیدواریم تا اندازه قابل توجهی خسارات مربوط به حوادث کاسته شود. آموزش رکن اصلی جامعه آماده در برابر مخاطرات است، و تمام افراد جامعه باید بهره مند شوند، حقی است همگانی و مختص افراد خاصی نیست. بنابراین با توجه به اجتناب ناپذیر بودن وقوع بحران، باید با سیاستی جامع و برنامه ریزی شده و البته همگانی، مجموعه راهبردهای آمادگی مقابله با مخاطرات را در میان شهروندان نهادینه کرد و آموزشی علمی را برای آمادگی افراد جامعه در برابر مخاطرات تهیه کرد تا هنگام بروز سوانح افراد جامعه غافلگیر نشوند.

آخرین «اخبار حوادث» را در صفحه اخبار حوادث حادثه 24 بخوانید.

 

 

کلمات کلیدی :
در همین رابطه