حادثه 24 - این مطلب دربارهی چالشیست که اینروزها در اینستاگرام بهراه افتاده است. چالشی با مفهوم «حمایت زنان از زنان».
اگر در یکی دو روز گذشته تصاویر سیاه و سفید زنان در اینستاگرام توجهتان را جلب کرده، در جریان باشید که هدف این چالش اینستاگرامی برای نشان دادن «حمایت زنان از زنان» است. در این چالش، هر کاربر عکسی سیاه و سفید از خود را به اشتراک میگذارد و دستکم یک زن دیگر را به شرکت در آن دعوت میکند.
هشتگ #challengeaccepted یا به عبارتی «#چالش پذیرفته شد» در پای این پستها نوشته میشود تا طیف وسیع کسانی که با هدف شرکت در کارزار «حمایت زنان از زنان» عکس سیاه و سفید گذاشتهاند را نشان دهد.
اگر روی این هشتگ کلیک کنید با موجی از عکسهای سیاه و سفید زنان در حالتهای مختلف مواجه میشوید که اغلب با شرحهایی در رابطه با توانمندی زنان و تلاش آنها برای برابری به اشتراک گذاشته شدهاند. تا کنون بیش از ۴ میلیون بار از این هشتگ استفاده شده است.این اولین باری نیست که کاربران اینستاگرم از عکسهای سیاهوسفید به عنوان روشی برای آگاهیبخشی یا حمایتشان از یک کارزار استفاده میکنند.
در سال ۲۰۱۶ نیز ، چالشی برای به اشتراکگذاری تصاویر سیاهوسفید با هدف حمایت از «آگاهیبخشی درباره سرطان» به راه افتاد. سلبریتیهایی چون کری واشنگتن، جنیفر گارتنر، کریستن بل، و اوا لانگوریا با حمایتشان، به دیده شدن کارزار «حمایت زنان از زنان» کمک کردهاند.
گفته میشود سخنان هفته گذشته الکساندریا اوکاسیو-کورتس، عضو مجلس نمایندگان آمریکا علیه اظهارات جنسیتزده تد یوهو، دیگر نماینده مجلس این کشور، در صحن مجلس ایالات متحده، جرقه کارزار عکس سیاهوسفید در رسانههای اجتماعی بود. چهرههای مشهور و غیرمشهور ایرانی در اینستاگرام هم به این کارزار پیوستهاند و علاوه بر به اشتراگگذاری تصاویر خود، سایرین را به شرکت در آن دعوت کرده اند.
زنان ترکیه در ادامه اعتراضشان به خشونت علیه زنان که هفته پیش منجر به تظاهرات در خیابانها شد، حالا در حمایت از «پیمان استانبول» و با #istanbulsozlesmesiyasatir به کارزار انتشار عکس سیاهوسفید چهرههایشان در شبکههای اجتماعی پیوستهاند.
قتل پینار گولتکین، دختر دانشجوی ۲۷ ساله اهل موغلای ترکیه به دست یک پسر، جامعه ترکیه را تکان داد و به اعتراضات خیابانی و واکنش در شبکههای اجتماعی انجامید. معترضان میگویند قتلهای پرشمار زنان در سالهای اخیر در ترکیه، نتیجه روندهایی است که از سوی نهادهای مذهبی و دولتی پیش برده میشود.
پینار گلتکین از روز ۲۶ تیر ماه ناپدید شده بود و خبر پیدا شدن جسد او در روز ۳۱ تیر تیتر یک رسانههای ترکیه شد. همزمان با انتشار این خبر جمعی از فعالان زنان در اعتراض به این زنکشی در چند شهر با شعار «ساکت نخواهیم ماند» به خیابان آمدند که با دخالت پلیس، تجمعات آنها به خشونت کشیده شد.
مقامات دولتی، سازمانهای مدافع حقوق زنان و هزاران شهروند ترک در شبکههای اجتماعی به این قتل واکنش نشان دادند.
هشتگ «PınarGültekin#» در فاصله دو روز متوالی در صدر هشتگها در ترکیه و جهان بود. مرال آکشنر، رئیس حزب اپوزیسیون «İYİ PARTİ» با انتشار یک توئیت در حساب کاربری خود در توئیتر خواستار اجرای «کنوانسیون استانبول» برای حفاظت از زنان در برابر خشونتها در ترکیه شده است.
او نوشته: «ما یک بار دیگر با فریاد پینار گولتکین، در آتش بیتوجهی سوختیم. آنها رویاهای زن دیگری را دزدیدند. آنها بار دیگر داغ بر دل یک زن گذاشتند. برای اجرای کنوانسیون استانبول چند زن دیگر باید از دست بدهیم؟»
آکشنر همچنین در یک نشست مطبوعاتی ضمن تأکید بر ادامه تلاشهایش برای رفع خشونت و تبعیض علیه زنان در ترکیه، اعلام کرد که او و حزب متبوعش حامی کنوانسیون استانبول خواهند بود: «ما به عنوان حزب IYI به وضوح نشان دادهایم که در کنوانسیون استانبول هستیم و تلاشهای خود را بر زنانی که مورد تبعیض و خشونت قرار گرفتهاند، متمرکز کردهایم. بنابراین حامی کنوانسیون استانبول و خواستار اجرای آن هستیم.»
کنوانسیون «پیشگیری و مبارزه با خشونت علیه زنان و خشونت خانگی» معروف به «کنوانسیون استانبول» یک معاهده جامعِ حقوقی برای پیشگیری و مبارزه با خشونت علیه زنان است که بر اساس آن دولت ترکیه موظف شده تا با اتخاذ رویکردی جامع در قبال اشکال گوناگون خشونت علیه زنان و جرمانگاری آنها و تعمیم و توسعه دامنه تعهدات خود در برابر حفاظت از آنها در هر شرایطی از جمله زنان مهاجر و جنگزده، زمینههای حذف خشونت علیه زنان و دختران را از میان بردارد.
معاهده استانبول که به امضای برخی از کشورهای اروپایی موسوم به «شورای اروپا» نیز رسیده، از سال ۲۰۱۴ در ترکیه قابلیت اجرایی داشته اما با کارشکنی مقامات مذهبی و مسئولان دولتی ترکیه از جمله رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور، هنوز به مرحله اجرا در نیامده است.
این در حالیست که اردوغان روز ۲۲ ژوئیه/ اول مرداد، با انتشار یک رشته توئیت در حساب کاربری خود در توئیتر، در واکنش به ماجرای قتل پینار گولتکین، به همه قاتلان زنان «لعنت فرستاد» و اعلام کرد این قاتلان را که «به اندازه دانه ماسهای» در تمدن این کشور جایگاهی ندارند، در کنار مردم «شکست» خواهد داد.
او در یکی از توئیتهایش نوشت: «من شک ندارم که قاتل پینار گولتکین، سنگینترین مجازاتی را که سزاوار آن است دریافت میکند. این پرونده شخصاً پیگیری خواهد شد، در جمهوری ترکیه برای پایان دادن به خشونت علیه زنان هرچه لازم باشد، انجام خواهیم داد.»
بسیاری از مدافعان حقوق زن و دیگر شهرندان ترک اما با انتقاد از این گفتههای اردوغان در شبکههای اجتماعی، خواستار محافظتهای قانونی بیشتر از زنان در برابر خشونت و تبعیض شدهاند.
همزمان با ادامه واکنشهای سیاستمداران ترک به این قتل، فیلمهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که حاکی از برخورد خشونتآمیز پلیس با گروهی از زنان معترض در شهر ازمیر است.
در این فیلمها، پلیس برخی از زنان تجمع کننده را توأم با ضرب و شتم بازداشت میکند. همزمان روزنامه جمهوریت از معدود رسانههای منتقد دولت در ترکیه، از بازداشت دستکم ۱۵ زن معترض در ازمیر خبر داده است.
چند روزی است که چالش عکس سیاه سفید در بین چهره های مشهور ایرانی با هدف حمایت از زنان برپا شده و بازیگران یکدیگر را به این چالش دعوت می کنند که در ادامه عکس های از این عزیزان را مشاهده می کنید.