سب النبی یعنی چیست؟

خبری درباره صدور حکم اعدام برای امیر تتلو به اتهام سب‌النبی منتشر شده که هنوز تایید نشده است. اما سب النبی چیست و چطور ثابت می‌شود؟
تاریخ: 30 دی 1403
شناسه: 128279

حادثه 24 - خبری درباره صدور حکم اعدام برای امیر تتلو به اتهام سب‌النبی منتشر شده که هنوز تایید نشده است. اما سب النبی چیست و چطور ثابت می‌شود؟

معنی سب النبی

 سب در لغت به ‌معنای دشنام و اهانت است و کسی که این الفاظ را نسبت ‌به پیامبر به‌کار ببرد، به ‌عنوان سب النبی شناخته می ‌شود. سب نبی در ماده 262 قانون مجازات اسلامی جرم است و قانون‌گذار نیز مجازاتی را برای آن تعیین نموده است. هر گونه توهین به ائمه معصومین و حضرت زهرا، همچنین پیامبر اتهام سب نبی است.

 با توجه به ماده 262 قانون مجازات اسلامی، این حکم مجازات اعدام را در پی دارد. توجه داشته باشید که اگر شخصی از روی غفلت و یا اکراه مرتکب دشنام به پیامبر و یا ائمه معصوم شود و یا این‌ که در حالت مستی و غضب این عمل را انجام دهد، سب نبی محسوب نشده و تنها مجازات آن تحمل 74 ضربه شلاق خواهد بود.

فوری: اعدام برای امیر تتلو؟ | خواننده جنجالی اعدام می‌شود؟

سب النبی چطور اثبات می‌شود؟

همان‌طورکه در بخش قبل به آن اشاره کردیم، معمولاً سب نبی به‌ صورت آشکارا بیان می ‌شود اما اگر فردی که متهم به انجام این عمل شده ‌است، ادعا نماید که آن را از روی اکراه، سهو و یا در حالت مستی بیان کرده‌ است و هیچ توجهی به‌ معنای آن نداشته و یا از شخص دیگری نقل ‌قول کرده ‌است، ساب النبی محسوب نشده و هیچ مجازاتی برای او در نظر گرفته نمی شود، مگراین‌که به تحمل 74 ضربه شلاق محکوم گردد.

 سب النبی در کدام دادگاه رسیدگی می‌شود؟

سب النبی و حکم مربوط به آن باتوجه به ماده 262 قانون مجازات اسلامی در اختیار دادگاه کیفری یک است. در مواردی که مطالب اهانت‌آمیز در حیطه سب النبی نباشند، با توجه به ماده 513 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، مجازات آن بر عهده دادگاه کیفری دو خواهد بود. معمولاً تحقیقات مقدماتی این جرم در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان انجام می ‌شوند. با توجه به قانون آیین دادرسی کیفری تمامی تحقیقات مقدماتی انجام ‌شده پیرامون این موضوع به دستور دادستان شهرستان‌ ها انجام می ‌شوند که پس ‌از شروع تحقیقات نیز پرونده به دادیاران یا بازپرسان دادرس ارجاع می ‌شود.

پس ‌از بررسی و انجام تحقیقات اولیه، اگر مقام قضایی بر این باور باشد که جرم توسط متهم ارتکاب یافته باشد، علاوه ‌بر صدور کیفرخواست و قرار جلب حکم مجازات او را به اعدام صادر می‌کند. همان‌طورکه در بخش اول نیز به آن اشاره کردیم، رسیدگی به این نوع اتهام در صلاحیت دادگاه کیفری یک است که با حضور سه قاضی رسیدگی می‌ شود.

 اگر جرم موردنظر در دسته مجازات ‌های سبک باشد، رسیدگی به آن برعهده‌ دادگاه کیفری دو خواهد بود که تنها با حضور یک قاضی تشکیل می‌ شود. دادگاه کیفری صالح پس ‌از انجام تمامی بررسی ‌ها، ختم دادرسی را اعلام نموده و حداکثر ظرف مدت یک هفته نیز رأی صادر می‌ شود.

حکم سب النبی چیست؟

برای بررسی حکم سب النبی باید به ماده 262 قانون مجازات اسلامی جدید مراجعه کرد. با توجه به این قانون، فردی که به پیامبر، حضرت زهرا و ائمه معصومین توهین می‌کند باید مجازات شود. حداکثر مجازات این فرد اعدام است. اگر فردی با توجه به ماده 263 قانون مجازات اسلامی ادعا کند که این الفاظ را از روی اکراه و یا مستی بیان کرده ‌است و یا آن را از افراد دیگر نقل ‌قول کرده باشد، ساب النبی نیست. در دراین‌صورت حکم او تحمل 74 ضربه شلاق خواهد بود. با توجه به ماده 513 قانون مجازات اسلامی تعزیرات، فرد متهم باید اعدام شود درغیراین‌صورت به حبس از یک تا پنج سال محکوم می ‌شود.  

فوری: اعدام برای امیر تتلو؟ | خواننده جنجالی اعدام می‌شود؟

در همین رابطه