حادثه 24- این نخستین سفر پوتین به یک کشور عضو دیوان بینالمللی کیفری از زمان صدور قرار بازداشت برای او در مارس سال گذشته بوده است.
مغولستان به عنوان یکی از امضاکنندگان اساسنامه رم ملزم به بازداشت ولادیمیر پوتین در صورت سفر او به این کشور است.
با وجود این، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز جمعه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا مغولستان ضمانتی در خصوص عدم اجرای این قرار بازداشت فراهم کرده است گفت: «چنین مشکلی نداریم.»
وی اضافه کرد: «تمامی جوانب این سفر کاملاً هماهنگ شدهاند. ما گفتوگوهای فوقالعادهای با دوستانمان در مغولستان داریم»
سرگئی مارکوف، یکی از مشاوران سیاسی نزدیک به کرملین هم به پایگاه میامیهرالد گفت: «خطری برای بازداشت پوتین وجود ندارد.»
دیوان لاهه در مارس سال ۲۰۲۳ حکمی علیه پوتین صادر کرد که از همه کشورهای عضو میخواست او را به دلیل صدور فرمان انتقال اجباری کودکان اوکراینی به روسیه بازداشت کنند. این اولین بار بعد از صدور این حکم است که پوتین به یک کشور عضو دیوان سفر میکند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: هیچ نگرانی وجود ندارد، ما با دوستان خود از مغولستان گفتگوی عالی داریم. وی در پاسخ به این سوال که آیا مسکو قبل از سفر پوتین درباره حکم بازداشت با «اولانباتور» صحبت کرده است، گفت: «تمام جنبههای این دیدار با دقت آماده شده بود».
درحالیکه روسیه صلاحیت دیوان بین المللی کیفری را به رسمیت نمیشناسد؛ اوکراین از مغولستان خواست پوتین را در این سفر بازداشت کند.
مغولستان در دسامبر ۲۰۰۰ معاهده رم را امضا کرده و عضو دیوان شده است. بر اساس این معاهده، هر یک از ۱۲۴ کشور عضو دیوان کیفری بینالمللی در صورتی که پوتین پا به قلمرو خود بگذارد، انتظار میرود این حکم را اجرا کنند. اما این دیوان هیچ نیروی قهریه یا ضمانت پلیسی اجرای مصوبات خود را ندارد.
پیش از این مکزیک درخواست اوکراین برای بازداشت رئیسجمهور روسیه را رد کرده بود.