چنین روزهایی تب و تاب برگزاری مراسم چهارشنبهسوری همهجا را فرامیگیرد. البته بیشتر نوجوانان و جوانان، مشتاق مراسم این شب هستند. این جشن در سالیان متمادی به آرامی برگزار میشد اما در دهههای اخیر بسیار خطرناک شده است؛ طوری که هر سال در این ایام دهها نفر مصدوم و حتی فوت میشوند. اما برای پیشگیری از حوادث تلخ این شب چه باید کرد؟
در این ایام والدین نظارت بیشتری بر رفتار و کردار فرزندان خود و بهویژه جوانان داشته باشند. ارتباطات و مراودات آنان را با دوستانشان و بهخصوص دوستان جدید کنترل کنند و اگر تغییرات محسوسی در رفتار آنان احساس کردند آن را مورد بررسی قرار دهند.
اگر قصد برپایی جشن و روشنکردن آتش را دارید، خود در کنار فرزندانتان و سایر اعضای خانواده باشید. با این کار علاوه بر اینکه اوضاع را کنترل میکنید میتوانید طرز رفتار صحیح با آتش و خاموشکردن آن را بدون اینکه آسیبی ببینند به فرزندان آموزش دهید. مطمئن باشید اگر شما کنار فرزندان نباشید، آنان این جشن و آتشبازی را با دیگران انجام میدهند و کسی به اندازه شما نگران فرزندانتان نیست و احتمال وقوع حوادث بیشتر خواهد شد.
یکی از عوامل حادثه ساز پرتاب فشفشه، ترقه و مواد محترقه به سمت آسمان و افتادن آن روی پشت بام و بالکنهاست و اگر ماده قابل اشتعالی مثل البسه، روزنامه و... در این نقاط وجود داشته باشد احتمال وقوع آتشسوزی زیاد است. از قرار دادن هرنوع ماده قابل اشتعال در این نقاط خودداری کنید.
در این شبها درها و پنجرهها بهویژه آنهایی را که مستقیم به فضای بیرونی و به معابر و کوچهها باز میشوند بسته نگهدارید تا از افتادن اشیای مشتعل به منزل جلوگیری شود.
از انداختن مواد منفجره مثل کپسولهای کوچک گاز، قوطیهای دربسته، انواع اسپریها (خوشبوکننده، رنگ، افشانهها و...) در آتش خودداری کنید زیرا انفجار و پرتاب قطعات کوچک بدنه آنها و برخورد با افراد آسیبهای زیادی وارد میکند.
اگر قصد برپایی آتش دارید در محلی دور از مواد قابل اشتعال و روی زمین خشک نه علفزار باشد و در نزدیکی خود خاموشکننده یا شیلنگ آب وجود داشته باشد.
پریدن از روی آتش بهویژه با لباسهای بلند و گشاد مثل مانتو و چادر بسیار خطرناک است. بعضی از این البسه از جنس مواد نایلونی و نفتی و بسیار قابل اشتعال است و درصورت سرایت آتش به سرعت شعله ور میشود و فرد را دچار مصدومیت میکند.