ارتکاب جرم و جنایت مختص طبقه یا گروهی خاص از جامعه نیست. حقیقت این است که هیچ شیوه معتبری برای بررسی یا پیشبینی قابلیت کشتن انسانی دیگر در یک انسان وجود ندارد. دیوید باس استاد روانشناسی دانشگاه آستین تگزاس در پژوهشی با نظرسنجی از پنج هزار مرد و زن دریافت 91 درصد از مردان و 84 درصد از زنان به کشتن انسان دیگری فکر کردهاند و در بیشتر موارد، قربانی و تکنیک کشتن او را نیز به خاطر سپردهاند. دانش در حوزههای مختلف تا به امروز نتوانسته نشانههایی قابل تشخیص ارائه کند که مسیر سقوط یک انسان عادی به سوی ارتکاب جنایتهای خشونتبار را نمایش دهد. به گفته روانشناس رابرت برتن، پس از 30 سال تلاش برای مطالعه و بررسی الگوها، روانشناسان و روانکاوان به هیچ تبحری در پیشبینی رفتارهای خشونتبار و مرگبار دست نیافتهاند. افرادی که جنایتهایی وحشتناک مرتکب میشوند، تا روزی که وارد قلمرو خشونتهای جنایتکارانه شوند، شبیه به همه انسانهای عادی دیگر در جهان هستند و در کسری از ثانیه، دیگر شباهتی به «آن دیگران» ندارند.
شاید از این روست که وقتی فردی مشهور، ستارهای پرطرفدار یا ورزشکاری با آیندهای درخشان مرتکب جنایتی میشود، بهتزدگی عمومی از جنایت تشدید میشود، زیرا جنایتکار پیش از انجام آن جنایت، به شکلی مثبت و خوشایند از مرز و محدودههای عادی بودن گذشته اما محبوبیت خود را با ارتکاب جرمی دلخراش به نابودی کشاندهاست؛ که البته پژوهشهای جدید نشان دادهاند این بدنامی لزوما به از دست رفتن کامل محبوبیت افراد مشهور منتهی نمیشود.
در میان سیاستمداران بزرگ جهان افراد نامداری وجود دارند که نام آنها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با پرونده قتل عمد و یا غیرعمد انسانی در ارتباط بودهاست، اما در بیشتر موارد این سیاستمداران به لطف مصونیت سیاسی یا قدرتی که در اختیار داشتهاند، از پذیرفتن مسئولیت خود شانه خالی کرده و یا اتهاماتی که علیه آنها مطرح بودهاست را انکار کردهاند. گذشته از موارد قتل غیرعمد در اثر سوانح رانندگی که در پرونده چهرههای سیاسی مشهوری مانند لارا بوش و تد کندی ثبت شدهاست، افراد مشهورتری مانند ولادیمیر پوتین و جوزف استالین به صورت مستقیم در قتل افرادی دست داشتهاند اما هرگز جرم آنها به اثبات نرسیدهاست. اطلاعات منتشر شده از سوی مقامات اطلاعاتی بریتانیا در سال 2016 دست داشتن ولادیمیر پوتین در قتل یک مامور سابق کا.گ.ب را تایید کرد. براساس این اطلاعات پوتین دستور دادهبود این مامور را که از مخالفانش به شمار میرفت، با استفاده از ماده رادیواکتیو پولونیوم مسموم کنند و به قتل برسانند. استالین نیز با طراحی برنامه سرقتی در سال 1907 برای سرقت 300 هزار روبل، خود با تیراندازی وانفجار مواد منفجره در مرگ 40 شهروند روس نقش داشت که البته این اتهامات نیز هرگز به اثبات نرسیدند.
ارتکاب به قتل عمد در میان نویسندگان مشهور، به ویژه نویسندگان سبک جنایی یا پلیسی، پدیدهای دور از ذهن نیست. آن ِپری یکی از مشهورترین نویسندگان رمانهای پرفروش جنایی، پیش از به شهرت رسیدنش به اتهام قتل عمد دوست مادرش به زندان افتاد. او در سن 15 سالگی به همراه پائولین پارکر، دختر 16 ساله مقتول، در نیوزیلند دست به این جنایت زدند. در سال 1954 آن پری دریافت پدر و مادرش قصد جدایی از یکدیگر را دارند و تصمیم گرفتهاند تا او را به آفریقای جنوبی نزد خالهاش بفرستند. پائولین دوست صمیمی او تصمیم گرفت همراهش نیوزیلند را ترک کند اما مادرش یا همان مقتول با او مخالفت کرد و همین مخالفت باعث خشم پائولین شد. آن ِپری که باور داشت باید در هر شرایطی به دوستش کمک کند، با او در قتل مشارکت کرد و دو نوجوان هونورا پارکر را با استفاده از آجری که داخل یک جوراب انداخته بودند، تا حدی زدند که زن جانش را از دست داد. ِپری به دلیل مشارکت در این قتل به پنج سال زندان محکوم شد. پس از پایان محکومیت، او به اسکاتلند رفت و حرفه نویسندگیاش به عنوان خالق پرفروشترین رمانهای جنایی جهان را آغاز کرد.
کریستین بالا، نویسنده و عکاس لهستانی، از دیگر نویسندگانی است که اتهامش به قتل منجر به شهرت جهانی او و پرفروش شدن رمان روانپریشانهاش، «آموک» شد. بالا در این رمان که سه سال پس از قتل تاجری لهستانی به نام داریوش یانیشفسکی منتشر شده بود، جزئیاتی دقیق از مرگ مقتول را شرح دادهبود و در نهایت نیز در سال 2008 به کمک همین کتاب به اتهام قتل یانیشفسکی به 25 سال زندان محکوم شد.
اسکار لئونارد کارل پیستوریوس دونده سابق اهل آفریقای جنوبی، سریعترین دونده بدون پای جهان، برنده مدال دوی 200 متر و مدال برنز 100 متر پارالمپیک آتن، رکورددار رقابتهای دوی 100، 200 و 400 متر پارالمپیک و برنده مدال نقره دوی 400 متر قهرمانی آفریقای جنوبی، در سال 2013 به اتهام قتل نامزدش ریوا استینکمپ دستگیر شد. پیستوریوس بدون استخوان نازکنی ساق پا متولد شد و در نتیجه در یازده ماهگی هردوپایش از زانو قطع شدند و تمامی دستاوردهای درخشان ورزشیاش را در چنین شرایط جسمانی به دست آورد. در شب 14 فوریه سال 2013 پیستوریوس نامزدش ریوا را در خانه شخصی خود به ضرب گلوله کشت. او در دادگاه ادعا کرد ریوا را با یک مزاحم و سارق که در دستشویی خانه پنهان شده، اشتباه گرفتهاست. با وجود این ادعا، این قهرمان المپیک به اتهام قتل عمد بازداشت شد و در دادگاه اتهام به قتل غیرعمد تخفیف پیدا کرد. پیستوریوس به پنج سال حبس و سه سال حبس تعلیقی محکوم شد. او در سال 2015 از زندان آزاد و وارد حبس خانگی شد، اما دادگاه تجدیدنظر حکم قتل غیرعمد او را به قتل عمد تغییر داد و در ماه جولای همان سال محکومیت او به 6 سال تغییر پیدا کرد و در نهایت دادگاه عالی حکم پیستوریوس را به 13 سال و پنج ماه افزایش داد.
رئا کروت بازیکن حرفهای فوتبال آمریکایی و توپگیر تیم کارولینا پنترز نیز ورزشکار دیگری است که در آستانه شهرت و موفقیت، زندگی حرفهایاش را با قتل انسانی دیگر به ویرانی کشاند. او در سال 1999 به اتهام تیراندازی مرگبار و قتل همسر باردارش چریکا آدامز به دلیل مخالفت او برای سقط جنین، دستگیر شد و دادگاه او را به 24 سال حبس محکوم کرد.