دادستان سابق تهران با اشاره به اینکه دوران فعالیتم زمانی آغاز شد که تهران در دود آتش فتنه میسوخت و زمانی به پایان میرسد که گرانی تحریمها را داریم، گفت: پرونده منصور آریا با ۲ هزار میلیارد تومان رد مال شده که چند ماه پیش به اتمام رسیده است.
عباس جعفری دولتآبادی دادستان سابق تهران در مراسم تودیع خود گفت: دادستانی تهران ظرفیتهای زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به تعقیب امر جزایی و پاسخ به جرایم، اجرای حکم، پیشگیری از جرم، نظارت بر بازپرسها و محاکم، زندانها و حمایت از تصمیمات پلیس و همچنین ورود به آسیبهای اجتماعی اشاره کرد، همانطوری که دادستانی تهران به مسئله اعتیاد و آسیبها در این دوره ورود کرده است.
وی ادامه داد: در دوره آیتالله لاریجانی زیاد به مسئله پیشگیری توجهی نشد اما در گرانفروشیها شاهد بودیم که دادستانی حرف اول را میزد، به طور مثال به مسئله گرانی گوشت و مرغ ورود کردیم در حالی که بارها افراد به بنده میگفتند که در شأن دادستانی نیست، اما منتقدان بدانند حمایت از حقوق مردم و حفظ شأن آنها مهمترین مسئله است.
وی گفت: حوادثی در کشور رخ داد که اگر به موقع مطالبهگری میشد میتوانستیم از آن پیشگیری کنیم. این نشان میدهد دادستانی ظرفیت مطالبهگری دارد و به دلیل نظارت بر مسئولان و قدرت قانونی میتواند حقوق مردم را مطالبه کند.
دادستان سابق تهران گفت: دادستانی در بحث آسیبهای اجتماعی ورود کرد و اولینباری بود که در این موضوع اقدامات لازم را انجام داد. دیدیم که در جمعآوری معتادان در تهران شرایط بدی حاکم بود و وضع شهر نامناسب بود و معتادان در معابر رها بودند وگدایان شهر چهره شهر را به هم زدند، به همین دلیل جلساتی برگزار کردیم و بعد رهبری نیز ورود کردند، بنابراین دیدیم که دادستانی ورود اجتماعی نیز میتواند داشته باشد.
وی با اشاره به عملکرد سالهای اخیر خود در دادستانی تهران گفت: زمانی که در سال ۸۸ آمدم تهران در دود و آتش میسوخت، صدها نفر دستگیر شده بودند، هر روز تظاهرات خیابانی بود، قضیه آقای مرتضوی پیش آمده و جو بدی نسبت به دادستانی شکل گرفته بود و هر روز دستگیری انجام میشد و باید تعیین تکلیف میشدند.
وی گفت: تا اواخر سال ۸۹ در واقع این ۱۸ ماه سختترین دوره دادستانی بوده چرا که شب و روز نداشتیم و کار اصلی، سر و سامان دادن به متهمان، خاموش کردن فتنه و مدیریت جریانها بود که پس از آن نیز ماجرای حصر پیش آمد که به لطف خدا و همکاری بازپرسان و پلیس و مدیریت قوه قضائیه به خوبی پایان یافت.
وی افزود: در سالهای ۹۰ و ۹۱ موج اول تحریمها بود که پرونده امیرمنصور آریا شکل گرفت و بسیاری از مدیران دولت نهم دستگیر شدند. یک سال و نیم گرفتار آن بودیم، ۲ هزار میلیارد تومان رد مال انجام گرفت که از مهمترین پرونده قضایی این دوران است که چند ماه پیش رد مال آن به اتمام رسید.
وی تصریح کرد: پس از آن در دولت جدید پرونده بابک زنجانی تشکیل شد که هنوز پس از شش سال زلزله آن کماکان وجود دارد، متهم فقط ۳۰ هزار صفحه نامه نوشته است که تمام آنها خوانده شده و به مراکز ذیصلاح ارسال شده، میلیاردها تومان اموال کارشناسی شده و هنوز هم برخی مشکلات آن باقی مانده است.
دادستان سابق تهران گفت: در سال ۹۶ آشوبهای دی و اسفندماه مربوط به پرونده دراویش را داشتیم که با همکاری پلیس و نهادهای امنیتی به سرعت جمع شد و دادستانی آنقدر در صحنه با قدرت بود که توانست برخورد مناسب را انجام دهد.
جعفری دولتآبادی گفت: در سال ۹۷ که اوج مبارزه با فساد اقتصادی بوده، از ۱۹ تیر تا اواخر اسفندماه شدیدا با پروندههای اقتصادی کلان مواجه بودیم، شعبههای تحت نظارت دادستانی تشکیل و حدود ۲ هزار نفر احضار و برای ۱۶۰ نفر احکام صادر شده و تمام این موارد مدیریت میطلبد، اینطور نبوده که به راحتی تمام شود، افراد زیادی کارشکنی و ترغیب میکردند که باید از مسیر سنگلاخی رد میشدیم تا مبارزه با فساد را به سرانجام برسانیم و پس از آن نیز موج تحریمها شروع شد.
وی گفت: بنده دوره مدیریتی خود را با دود آتش فتنه در تهران آغاز و با دود گرانی و تحریم به پایان رساندهام، امیدوارم با رفتنم دادستانی به آرامش برسد، اگرچه دشمنان همواره نقشه کشیدهاند، اما همه آنها نقش بر آب میشوند.
وی گفت: تثبیت دادستانی را پس از ماجرای کهریزک داشتیم، به طوری که جو اعتماد عمومی بازگشت، همچنین از نیروهای داخلی در دادسراها استفاده کردیم، افرادی که گمنام هستند اما به آنها میدان داده شد، همچنین دادسراهای تخصصی در این دوران شکل گرفت، به طور مثال دادسرای فرهنگ و رسانه ایجاد شد چرا که اصحاب رسانه متولی نداشتند.
وی همچنین از ایجاد دادسرای پولی و بانکی در این دوران خبر داد و گفت: خیلیها با آن مخالفت میکردند، اما اصرار فراوانی کردم تا تشکیل شود چرا که مقولههایی مانند پول، ارز، سکه، بورس و بیمه باید مدیریت شوند، چرا که بسیاری از پروندهها و آسیبها از این ناحیه است و بانکها متولی نداشتند.
وی افزود: بارها گفتهام که سکه، ارز، بورس و... قدرت پنهانی جامعه هستند و پشت آن پروندههای فساد وجود دارد، به همین دلیل در این زمینه مناسب دیدیم که آسیبشناسی کنیم.
وی همچنین از ایجاد دادسرای امسال و حقوق عامل و دادسرای تخصصی امنیت در همین دوران خبر داد و گفت: بیشترین تشکیل جلسه را با وزرا و مسئولان داشتهایم، پروندههای سنگین بسیاری تشکیل شد مانند پرونده مهدی هاشمی، پتروشیمی، برادر رئیسجمهور و مؤسسات مالی، پروندههای امنیتی و جرایم که شاید بیش از ۵۰ جلد به بالا بوده و مدیریت آنها وقتگیر بوده است و نمیتوانستیم آن را رها کنیم، بنابراین طبیعی است که بعضی جاها کم میآوردیم.
دادستان سابق تهران گفت: دادستانی این اواخر در شرایط خوبی به سر میبرده، در همه ابعاد بسیار پررنگ واقع شده به ویژه در بحث مبارزه با پرونده های فساد چرا که مردم از آن رنج میبردند، هنوز هم رنج میبرند، چرا که اعتمادشان سلب شده بود و اگر میخواهیم این اعتماد برگردد، کماکان مبارزه با فساد باید در دستورکار باشد که البته تردیدی نداریم ادامه مییابد.
وی خطاب به دادستان جدید تهران گفت: دادستانی دوست کم و دشمن زیاد دارد و جز به قانون نباید عمل کرد، کسانی که می آیند و میگویند این را بکن یا نکن، فردا پشتات را خالی میکنند، به همین دلیل فقط باید به قانون اتکا کرد و در پایان برای شما دعا میکنم که در این سنگر موفق باشید.