قارچ‌های سمی خطری که باید جدی گرفته شود

«قارچ، قارچ است دیگر. مگر چه فرقی بین قارچ ها وجود دارد؟» این درست همان اشتباهی است که تاکنون افراد زیادی مرتکب شده اند و قارچ های سمی را که درست شبیه قارچ های خوراکی هستند خورده اند و با این کار با جان شان بازی کرده اند. افراد زیادی دچار مسمومیت شده اند، تعدادی به کبدشان آسیب وارد شده و حتی چندین نفر جان خود را از دست داده اند. این ماجرای قارچ هایی با طعم مرگ است.
تاریخ: 03 اردیبهشت 1398
شناسه: 12633

«قارچ، قارچ است دیگر. مگر چه فرقی بین قارچ ها وجود دارد؟» این درست همان اشتباهی است که تاکنون افراد زیادی مرتکب شده اند و قارچ های سمی را که درست شبیه قارچ های خوراکی هستند خورده اند و با این کار با جان شان بازی کرده اند. افراد زیادی دچار مسمومیت شده اند، تعدادی به کبدشان آسیب وارد شده و حتی چندین نفر جان خود را از دست داده اند. این ماجرای قارچ هایی با طعم مرگ است.

بهار، فصل رویش قارچ های کوهی است. هرچه بارندگی بیشتر و آب و هوا بهتر باشد قارچ های بیشتری می رویند. در این میان افرادی که نزدیک مناطق کوهستانی هستند اغلب در اردیبهشت ماه مشغول چیدن قارچ می شوند. با اینکه افراد بومی مناطق کوهستانی تبحر زیادی در چیدن قارچ دارند اما گاهی افراد دیگری هم به سراغ قارچ ها می روند و بدون اینکه بتوانند نوع خوراکی را از انواع سمی قارچ تشخیص دهند قارچ می چینند و مصرف می کنند. سال گذشته فقط در اردیبهشت ماه 849 نفر در استان های مختلف به دلیل مصرف قارچ های سمی دچار مسمومیت شدند که 10 نفر از آنها جان خود را از دست دادند. اوج این بحران در کرمانشاه بود. جایی که 336 نفر با خوردن قارچ سمی مسموم شدند که 7 نفر از آنها مسمومیت شان به حدی بود که جان باختند. در استان های لرستان، کردستان و آذربایجان غربی هم به ترتیب 167، 152 و 79 نفر دچار مسمومیت شدند و در هر استان یک نفر جان باخت.

دامنه مسمومیت ها با قارچ سمی محدود به این 4 استان نبود و استان های دیگری را نیز در بر گرفت. هر روز خبر تازه ای از مسمومیت با قارچ های سمی به گوش می رسید روزی از لرستان و روز دیگر از کردستان. از آذربایجان غربی و زنجان گرفته تا ایلام و کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری و حتی قزوین و فارس. به این ترتیب بود که 11 استان کشور درگیر مسمومیت با قارچ های سمی شدند.

حالا باز هم با فرا رسیدن اردیبهشت بار دیگر قارچ های سمی خبرساز شده اند و از گوشه و کنار کشور اخباری منتشر می شود که از مسمومیت دهها نفر به دلیل مصرف قارچ های سمی حکایت دارد. تازه ترین خبر مربوط به مسمومیت 22 نفر در آذربایجان غربی است. باقر بهرامی، رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی می گوید:« با وجود هشدارهای کارشناسان بهداشتی و پزشکی، سریال تلخ مسمومیت های مردم این استان به دلیل استفاده از قارچ سمی همچنان ادامه دارد و از ابتدای امسال 22 نفر با قارچ سمی مسموم شده اند.» او می گوید:« از این تعداد، 13 نفر در شهرستان ارومیه و 9 نفر در شهرستان های خوی، بوکان، سلماس، سردشت، نقده و پیرانشهر دچار مسمومیت شدند.»

او ادامه می دهد:« در ماه گذشته به علت بارش مناسب باران، قارچ های سمی در مراتع، دامنه کوه ها و زمین های کشاورزی رشد کرده اما بخش قابل توجهی از آنها سمی و غیرقابل استفاده است. با این وجود امکان تشخیص قارچ سمی از روی ظاهر آنها وجود ندارد و تشخیص سمی بودن قارچ تنها در آزمایشگاه ممکن است. به همین دلیل شهروندان به هیچ وجه نباید از قارچ های رویشی در مزارع، دشت ها و مراتع استفاده کنند؛ چرا که مسمومیت با قارچ از شایع ترین مسمومیت هاست که در بعضی موارد منجر به مرگ می شود.»

وی همچنین درباره نشانه های مسمومیت با قارچ سمی می گوید:« علائم از 20 دقیقه تا چهار ساعت پس از خوردن مشاهده می شود و شامل حالت تهوع، استفراغ، گرفتگی عضلات، اسهال، کاهش سطح هوشیاری، تنگی نفس، یرقان، تشنج و بی‌حالی یا ضعف است و فرد مسموم باید هرچه سریعتر به بیمارستان منتقل شود.»

کلمات کلیدی :
در همین رابطه